AZS Opole | Na dobry sen
683
single,single-post,postid-683,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.3,vc_responsive

Na dobry sen

Man sleeping

12 lis Na dobry sen

Twórca „Małego Księcia” Antoine de Saint-Exupery pisał „jeśli mu­zyk spędza bez­senne no­ce tworząc wiel­kie dzieła, jest to piękna bezsenność”. Jeżeli więc jesteście muzykami to ten artykuł niekoniecznie jest dla Was. Chcę w nim zwrócić uwagę, co zrobić, by polepszyć jakość snu.
Od najmłodszych lat pamiętamy, że kiedy byliśmy zmęczeni robiliśmy się markotni. Niewyspana mama już nie uśmiechała się jak zazwyczaj, czasami była mniej rozmowna, czasami poirytowana, a kiedy pytaliśmy się o przyczynę złego nastroju zwięźle odpowiadała, że jest zmęczona.

Oto kilka czynników, które wpływają na jakość snu i na które sami możemy wpłynąć bez pomocy specjalistów.

Zbilansowana dieta

Ludzie będący na dietach często są rozdrażnieni i zmęczeni zdaje się bez powodu. A powód jest! I to wielki! Dzieje się tak dlatego, bowiem ludzie na diecie toczą swoją wewnętrzną walkę, aby przyjąć do wiadomości, że ich ulubione produkty są dla nich zakazane. Człowiek zachowuje się wtedy jak zwierzę uwięzione w klatce, które widzi i czuje jedzenie, a nie może go osiągnąć. Z czasem staje się agresywne i rozdrażnione, a czasami nie do poznania. Tak samo dzieje się z ludźmi. Aby czuć się dobrze, w naszej diecie powinny się znaleźć przede wszystkim warzywa i owoce, naturalne źródło białka czyli chude mięso i złożone węglowodany. W momencie, w którym naszemu organizmowi zostaną dostarczone wszystkie makroskładniki, będziemy mieli dużo energii i staniemy się bardziej aktywni. Odżywiając się racjonalnie bez poczucia winy będziemy mogli sięgnąć (oczywiście od czasu do czasu, bądź z umiarem) po swoje ulubione łakocie J Czasami ludzie mówią, że słodycze dają im energię i dobrze się po nich czują, a czy próbowaliście zrobić eksperyment jak będziecie się czuć w momencie, kiedy zamiast słodyczy, będziecie jeść warzywa? Zachęcam do dwutygodniowego eksperymentu. Chętnie się dowiem, czy odczujecie radykalne zmiany w swoim organizmie i w ilości energii! Ktoś się skusi?

Niedobór witamin i minerałów

To również wiąże się ze zbilansowaną dietą. Powinniśmy dbać o dostarczenie witamin i minerałów takich jak:
Żelazo (tworzy hemoglobinę odpowiedzialną za transport tlenu z krwi oraz mioglobinę odpowiedzialną za przenoszenie tlenu do mięśni )
Wapń (tworzy kości i pełni ważną rolę w powstawaniu mięśni )
Beta karoten (antyutleniacze, chronią komórki przed uszkodzeniami)
Witamina C (chroniącą nas przed zmianami miażdżycowymi oraz nowotworami, dba również o odporność)
Witamina A (chroni nasz wzrok, kości, zęby oraz odporność na infekcje)
Witamina D ( niedobór zmniejsza stężenie wapnia i fosforu oraz powoduje rozmiękczenie kości)
Witamina E (chroni przed nowotworami i jest witaminą życia)
Witamina K (bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i tworzeniu tkanki kostnej)
B1- Tiamina (Uczestniczy w procesach energetycznych, niedobór prowadzi do zmian czynnościowych i morfologicznych oraz podwyższa poziom kwasu pirogronowego i mlekowego)
B2- Ryboflawina (zapobiega pękaniu skóry, warg)
B3- (zmniejsza poziom cholesterolu)
B6- (chroni nas przed depresją oraz zmianami neurologicznymi)
B5- (uczestniczy w reakcjach fizjologicznych związanych z metabolizmem węglowodanów, białek, tłuszczy)
Witaminy możemy dostarczyć w postaci kapsułek, jednak wiąże się to z dodatkowymi kosztami oraz z szansą, że nie będziemy pamiętać o systematycznym łykaniu tabletek. Kolejnym negatywem jest to, że kapsułki nie są tak zdrowe dla naszego żołądka. Jedzenie, które jest dostępne w naszych czasach często jest naładowane chemią i nawet napis „light” nie oznacza, że produkt jest zdrowy!
Zalecam uzupełnienie witamin poprzez znalezienie ich w następujących produktach:
– witamina C – surowe warzywa (najlepiej te kapustne) i owoce (dzika róża, porzeczki, truskawki, owoce cytrusowe)
– witamina B1- produkty zbożowe, mięso, wędliny, nasiona roślin strączkowych
– Witamina B2- produkty mleczne, mleko, mięso, jajka
– B3- jajka, mleko
– B6- mięso, ryby, wątróbka, warzywa liściaste, pełne ziarna zbóż
– Kwas Foliowy- ciemnozielone warzywa, kalafior, brokuły, fasola, wątróbka,
– B5- zielone warzywa liściaste
– Witamina A- produkty pochodzenia mlecznego, jaja, wątroba, podroby, ryby, żółte, czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce.
– Witamina D i E- produkty zbożowe i oleje roślinne
– witamina K- zielone warzywa
– żelazo- czerwone mięso

 

Aktywność fizyczna

Zajęcia na uczelni, praca w biurze, a wolny czas spędzamy w domu. Niedotlenienie któregoś z narządów np. serca czy mózgu sprawiają, że w rezultacie gorzej pracujemy. Spacer pozwoli nam dotlenić organizm, zrelaksować się, pomyśleć o różnych sprawach i odprężyć umysł. Nie bójmy się spaceru w deszcz, czy wtedy kiedy wieje wiatr. Hartowanie organizmu jest bardzo ważne, by nie łapały nas infekcje. Więc może zamiast wybrać zatłoczony autobus, wysiądźmy 2 przystanki szybciej? Może zrezygnujmy z niego całkowicie, tak samo jak z samochodu? Zostawmy je w garażu. Zróbmy pożytek dla siebie i dla środowiska. A jeśli ktoś mimo wszystko nie ma motywacji, to zachęcam do nabycia czworonożnego pupila. Pamiętajmy, że 30 minut codziennego spaceru chroni nas przed cukrzycą!
A może zamiast spaceru rekreacja ruchowa? To mój ulubiony sposób na dobry sen! Nawet po rekreacyjnych ćwiczeniach jakość snu znacznie się poprawia. Czy zauważyliście, że o wiele łatwiej się nam wstaje kiedy dnia poprzedniego wykonywaliście jakąś aktywność fizyczną? Jeśli nie to zapraszam do odwiedzenia jakiejkolwiek naszej sekcji, włączenia się wspólnej zabawy, pójścia spać i przywitania nowego dnia z uśmiechem na twarzy bez bolących stawów. Wtedy świadomość wykorzystania przez Was we właściwy sposób czasu poprawi Wam humor i pozwoli cieszyć się życiemJ.

P.S. Tych, którym wiecznie brak czasu i motywacji zapraszamy już wkrótce na DRUGA OPOLSKĄ DOBĘ SPORTU.

 

Tags:
, , ,